Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ Β. ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΠΑΡΩΝ Ο Π.Ε.Σ.

Μέλη του Πατριωτικού Ελληνικού Συνδέσμου (Π.Ε.Σ.) «Ελληνοκρατείν», με επί κεφαλής τον πρόεδρο Χάμο Αστέριο έδωσαν το παρών στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην ιστορική έδρα της Μητροπόλεως Κονίτσης στο Δελβινάκι, υπό την αιγίδα του γεραρού μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης και Αρχηγού του Πανελληνίου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτικού Αγώνος (ΠΑΣΥΒΑ) κ.κ. Ανδρέα, επ’ ευκαιρία της 102ης επετείου από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας (17 Μαΐου 1914), δυνάμει του οποίου χορηγήθηκε εκτεταμένη Αυτονομία στην Βόρειο Ήπειρο, ύστερα από τον περικλεή ένοπλο αγώνα των Βορειο-Ηπειρωτών.
Η ημέρα ξεκίνησε με αρχιερατική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο των υπέρ Πίστεως και Ελευθερίας αγωνισαμένων και διωχθέντων Βορειο-Ηπειρωτών. Εν συνεχεία, ο Μητροπολίτης Ανδρέας, ο πανάξιος διάδοχος του αειμνήστου Σεβαστιανού, τον οποίο πάντα μνημονεύει, εκφώνησε επίκαιρη φλογερή ομιλία στο προαύλιο του Ναού, με θέμα την τρέχουσα κατάσταση, την εγκληματική διαχρονική αδιαφορία κυβερνήσεως και αντιπολιτεύσεως για το Βορειοηπειρωτικό και περί το τι δέον γενέσθαι. Σκόρπισε ρίγη συγκινήσεως ο σεβασμιώτατος Ανδρέας όταν ετόνισε ότι δεν πρέπει να στεκόμαστε στην Αυτονομία, αλλά να αγωνιζόμαστε για Ένωση της Βορείου Ηπείρου με την μητέρα Ελλάδα.
Ακολούθησε πορεία ανά τας οδούς του Δελβινακίου, με δυναμικά τραγούδια και συνθήματα, όπως το «Έλληνες, ενωμένοι αγωνιστείτε, την Βόρειο Ήπειρο μη λησμονείτε» και το εμβατήριο «Έχω μια αδελφή». Η πορεία κατέληξε στο Ηρώο του Δελβινακίου, όπου εψάλη τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνου από τον ίδιο τον Μητροπολίτη. Παράλληλα, εκφωνήθηκε και εγκρίθηκε σθεναρό ψήφισμα, όπερ ανέγνωσε ο μητροπολίτης και ενέκρινε ο παριστάμενος λαός δια βοής. Η σεμνή, πλην δυναμική εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό μας Ύμνο.
Κατόπιν, ο Μητροπολίτης Ανδρέας παρέθεσε γεύμα στους μακρόθεν ελθόντες, σε οικογενειακή ταβέρνα στην Κόνιτσα, όπου είχαν την τιμή να προσκληθούν και να παρακαθήσουν τα μέλη του ΠΕΣ. Η ατμόσφαιρα ήταν πραγματικά συγκινητική, καθώς και πάλι ήχησαν τα γνωστά τραγούδια της Συντονιστικής Φοιτητικής Ενώσεως Βορειο-Ηπειρωτικού Αγώνος (ΣΦΕΒΑ) και ανανεώθηκαν οι υποσχέσεις φιλίας μεταξύ των εθνικιστών/πατριωτών και η ολόψυχη ευχή του χρόνου να εορτασθεί εν ελευθερία στην πραγματική έδρα της Μητροπόλεως, στην Δρυϊνούπολη ( = στο Αργυρόκαστρο ) η Ένωση της Βορείου Ηπείρου με την μητέρα Ελλάδα.
Θα ήταν παράλειψη να μη αναφέρουμε ότι στο αγωνιστικό κάλεσμα-σάλπισμα του Ποιμενάρχη της ακριτικής μητροπόλεως Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα για την σωτηρία του βορειο-ηπειρωτικού ελληνισμού και την συνέχιση μετ’ επιτάσεως του Βορειοηπειρωτικού Αγώνος, ανταποκρίθηκε και φέτος πλήθος κόσμου από την Κόνιτσα, την Βόρειο Ήπειρο και την ελλαδική επικράτεια. Συνέρρευσαν και φέτος, εκτός από την ΣΦΕΒΑ Θεσσαλονίκης και τον ΠΕΣ, ο Σύλλογος «Βόρειος Ήπειρος 2014» εξ Αθηνών, ο Σύλλογος Βορειο-Ηπειρωτών Θεσσαλίας «Ο Πύρρος», ο ακάματος γαμβρός του εθνομάρτυρος Αριστοτέλους Γκούμα Μόντης Κολλίλας.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ!
ΟΡΚΟΣ ΑΠΑΡΑΒΑΤΟΣ ΕΝΩΣΙΣ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ!