ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 4ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Σε μία εποχή που το πολιτικό σύστημα του κοινοβουλευτισμού αμφισβητείται όλο και περισσότερο από μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού, η επανάσταση του Ιωάννου Μεταξά για όσους έχουν κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις ιστορίας, δύναται να περιγραφεί ως ένα καθεστώς το οποίο δίδαξε στους Έλληνες την υπερηφάνεια και επανέφερε την αξιοπρέπεια που είχαν απωλέσει αιώνες πριν.
Ο Ιωάννης Μεταξάς το 1936 παρέλαβε ένα κράτος έρμαιο των κοινωνικοπολιτικών καταστάσεων που επικρατούσαν εκείνη την εποχή. Η οικονομία βρισκόταν διαρκώς σε ελεύθερη πτώση, ενώ το ηθικό του στρατεύματος είχε τσακισθεί στη μικρασιατική εκστρατεία. Παράλληλα η ερυθρά λέπρα του κομμουνισμού παραμόνευε πίσω από κάθε συνδικάτο και απεργιακή κινητοποίηση, πολλές εκ των οποίων ήσαν πρακτορευόμενες και υποκινούμενες από συγκεκριμένες ομάδες που δρούσαν κυρίως στη Θεσσαλονίκη.
Όλα τα παραπάνω δεν αποτέλεσαν σε καμία περίπτωση εμπόδιο στην πολιτική ανωτερότητα του Ι. Μεταξά. Ας μην ξεχνούμε αυτό που ενετοίχισε η στρατιωτική σχολή του Βερολίνου, όπου και είχε φοιτήσει ο μεγάλος μας στρατιωτικός. <<Ουδέν πρόβλημα άλυτο υπό του Ιωάννου Μεταξά>>. Ο Εθνάρχης με αστραπιαίες και αποφασιστικές κινήσεις και μάλιστα από τις πρώτες στιγμές της διακυβέρνησης του φρόντισε για την αμυντική θωράκιση της πατρίδος ( Γραμμή Μεταξά), την οργάνωση του στρατού και την αναπτέρωση του ηθικού του. Η νεολαία οργανώθηκε στην Ε.Ο.Ν. και δόθηκε τεράστια σημασία στην ορθή διαπαιδαγώγηση των ελληνοπαίδων. Όποιος έχει αντίρρηση δεν έχει παρά να παρατηρήσει ένα νέο ή μία νέα της σημερινής κοινωνίας και ένα φαλαγγίτη της εποχής εκείνης. Επίσης, δεν παρέλειψε να λάβει μία δέσμίδα φιλεργατικών μέτρων όπως η θέσπιση του οκταώρου εργασίας, η άδεια των εργαζομένων, η εορτή της Πρωτομαγιάς ως θεσμοθετημένη αργία, ενώ με την ίδρυση του Ι.Κ.Α. η ασφάλιση ήταν πλέον γεγονός.
Οι πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου του 1940 θα μείνουν για πάντα συνδεδεμένες με το όνομα του Ιωάννη Μεταξά. Το ηχηρό χαστούκι στο πρόσωπο του Ιταλού πρέσβη Γκράτσι θα σημάνει και την αρχή της εποποιίας της Βορείου Ηπείρου, οπότε και η παγκόσμια κοινή γνώμη με τα μάτια στραμμένα στο Τεπελένι και στην Κορυτσά θα υποκλιθεί στην πολεμική αρετή και τον ηρωισμό των Ελλήνων.
Δυστυχώς για την πατρίδα και το έθνος η επανάσταση της 4ης Αυγούστου διεκόπη αφ' ενός μεν από τον πόλεμο, αφ΄ετέρου δε από την δολοφονία του ηγέτη της από τους Άγγλους οι οποίοι ήθελαν να εξυπηρετήσουν τα υποχθόνια σχέδια του βρετανικού στέμματος. Όλοι εμείς οι εθνικιστές που βιώνουμε καθημερινώς την κοροιδία από τους συγχρόνους πολιτικού ηγέτες με τα ψευδοδημοκρατικά ιδεώδη, χαιρετίζουμε την επέτειο της μεγάλης επαναστάσεως. Ο Ιωάννης Μεταξάς, μπορεί να απεβίωσε ως άνθρωπος, ζεί όμως ως ιδέα...